Η οικογένεια Ανιέλι εξαγόρασε την La Repubblica

Η ιταλική οικογένεια Ανιέλι, με περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι βασικός μέτοχος και στον όμιλο The Economist,  επεκτείνεται περαιτέρω στον χώρο των media, εξαγοράζοντας την εταιρεία που ελέγχει δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιταλίας, τις La Repubblica and La Stampa.

Η εταιρεία Exor NV, συμφερόντων Ανιέλι, συμφώνησε στην εξαγορά μεριδίου 44% στην GEDI Gruppo Editoriale SpA από την – συμφερόντων οικογένειας De Benedetti -  CIR SpA έναντι 102,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η Exor, η οποία θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς και του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας, θα πληρώσει 46 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή, τιμή με 62% premium σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της GEDI την περασμένη Παρασκευή. Το πρωί της Τρίτης, η μετοχή άλλαζε χέρια σε τιμή 45,5 ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Υπό τον 43χρονο CEO John Elkann, η οικογένεια Ανιέλι, η οποία ελέγχει την Fiat Chrysler, αλλά και την Ferrari, βρίσκεται σε "οργασμό" επέκτασης και συμφωνιών εξαγοράς.

Η Fiat βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Peugeot για ενοποίηση δραστηριοτήτων, με ένα σχετικό μνημόνιο να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Ο Elkann, ο οποίος είναι ταυτόχρονο και πρόεδρος των Fiat Chrysler και Ferrari, ανέβασε το ποσοστό της Exor στον όμιλο του The Economist στο 43% το 2015. Οι Elkanns διαθέτουν ήδη ποσοστό 6% στην GEDI δια μέσου της Exor.

Η La Repubblica, με έδρα τη Ρώμη, δίνει μάχη εδώ και χρόνια με την εδρεύουσα στο Μιλάνο Corriere della Sera για την 1η θέση στην ημερήσια κυκλοφορία στην ιταλική αγορά. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως αριστερό φύλλο και σήμερα αποτελεί την βασική φωνή στον χώρο του Τύπου που στηρίζει την μετριοπαθή Κεντροαριστερά της Ιταλίας, κυρίως όπως εκφράζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Repubblica πουλά κατά μέσο όρο 152.000 φύλλα ημερησίως τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, ενώ η La Stampa 99.000.