Η Σ. Αραβία απαιτεί μείωση παραγωγής πετρελαίου, αλλά την αγνοούν

Ο ΟΠΕΚ μαζί με άλλους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς, ο λεγόμενος ΟΠΕΚ +, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της συνδυασμένης παραγωγής τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Στη συνεδρίαση του Οργανισμού στη Βιέννη, η Σαουδική Αραβία άσκησε πιέσεις ώστε τα μέλη του ΟΠΕΚ να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τις περικοπές που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας.

Αρκετά μέλη δεν εφαρμόζουν τις συμφωνημένες περικοπές με αποτέλεσμα η Σαουδική Αραβία να αναγκάζεται να μειώνει περαιτέρω την παραγωγή της ώστε να η συνολική παραγωγή να μην υπερβεί το συμφωνημένο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας, οι περικοπές αυτές "επισημοποιούνται", ωστόσο θα γίνει ένας δικαιότερος καταμερισμός μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.

Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού, θα διατηρήσει την παραγωγή της στα τρέχοντα επίπεδα, με βάση τη νέα συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο αντιπροσώπους με γνώση των συζητήσεων.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι με την ανακοίνωση για περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα, ο Οργανισμός ενισχύει την πίεση στις χώρες-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις τρέχουσες περικοπές να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλουν αν η Σαουδική Αραβία έχει ουσιαστικά τα μέσα για να υποχρεώσει αυτές τις χώρες να συμμορφωθούν στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας.

Το συμβόλαιο του αργού Brent υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,4% στα 63,15 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 0,6% στα 58,09 δολ. το βαρέλι.