Η Turkish Airlines καταθέτει αγωγή εναντίον της Boeing για τα 737ΜΑΧ

0
57

Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Boeing, η Turkish Airlines (THY) ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εναντίον της κατασκευάστριας, λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το 737 Max, σύμφωνα με τουρκικα ΜΜΕ.

Τα 737 Max έχουν καθηλωθεί στο έδαφος από τον Μάρτιο, μετά από δύο συντριβές, μέσα σε πέντε μήνες, στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να σκοτωθούν 346 άτομα. Οι συγκεκριμένες τραγωδίες έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα στη Boeing πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως μια από τις εταιρείες που χτυπήθηκε σκληρότερα από την εν λόγω κρίση, η Turkish Airlines έπρεπε να επανεκτιμήσει τη στρατηγική της, λόγω των προβλημάτων με το 737 Max.

Επί του παρόντος, 24 από τα αεροσκάφη της THY είναι ακινητοποιημένα, με 12 από αυτά να σταθμεύουν στο Σιάτλ. Η εταιρεία αναμένει επίσης την παράδοση 75 ακόμη αεροσκαφών Boeing 737 Max. Τον Μάιο, ο πρόεδρος του THY, İlker Ayci, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη, λόγω της καθήλωσης των αεροσκαφών.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η καθήλωση του αεροσκάφους και η αδυναμία χρήσης των αεροσκαφών του στόλου της, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους φόρους εισιτηρίων και τον αριθμό των εσωτερικών πτήσεων. Η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε μείωση 6,7% σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων.

Ο Ayci δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η ακινητοποίηση του αεροσκάφους τον οδήγησε να αναθεωρήσει ορισμένα στοιχεία στους στόχους του 2019. Ως εκ τούτου, η προσδοκία 80 εκατομμυρίων επιβατών για το τέλος του έτους αναθεωρήθηκε σε 76 εκατομμύρια. Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αναθεωρήθηκε από 7,5% σε 4%. Ο ενοποιημένος στόχος εσόδων από πωλήσεις αναθεωρήθηκε από 14,1 δισ. δολ. Σε 13,4 δισ. δολάρια.

Οι Turkish Airlines εξυπηρέτησαν 68,8 εκατομμύρια επιβάτες τους πρώτους 11 μήνες του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 1,2% σε ετήσια βάση. Ο συντελεστής πληρότητας θέσεων -συντελεστής φορτίου επιβατών- ήταν 81,7% την ίδια περίοδο. Πέρυσι, η εταιρεία μετέφερε 75,2 εκατομμύρια επιβάτες με ποσοστό πληρότητας θέσεων στο 82%.

Το πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA) δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία ετοιμάστηκε να καταθέσει αγωγή τόσο για την αβεβαιότητα όσο και για την αποτυχία της Boeing να προβεί σε ικανοποιητική δήλωση σχετικά με την κατάσταση. Δεν διευκρίνισε πηγή για την αναφορά.

Η THY αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του DHA.

Με πληροφορίες Capital