Η United Airlines παρήγγειλε 50 Airbus A321 XLR – Bαρύ πλήγμα για την Boeing

Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παρήγγειλε 50 αεροσκάφη A321 XLR της Airbus, έναντι τιμήματος περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Boeing 757-200 του στόλου της.

Τα αεροσκάφη της Airbus, που θα αρχίσουν να της παραδίδονται το 2024, θα αντικαταστήσουν τον γηράσκοντα στόλο των 757, διευκρίνισε η UA, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στις ΗΠΑ και στον κόσμο, που κατάφερε με την κίνηση αυτό βαρύ πλήγμα στην Boeing, τον αμερικανικό κολοσσό της αεροναυπηγικής.

Η Boeing, η οποία το τρέχον διάστημα εργάζεται για να εξασφαλίσει την επαναφορά στην υπηρεσία των 737 MAX, που καθηλώθηκαν στο έδαφος από τα μέσα του Μαρτίου, έπειτα από δύο τραγικά δυστυχήματα με συνολικά 346 νεκρούς, δεν έχει αυτή τη στιγμή νέο αεροσκάφος για να ανταγωνιστεί την Έρμπας στον τομέα που χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος της αγοράς, αυτόν των πτήσεων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, που εξυπηρετεί το A321 XLR.

Το νέο αεροσκάφος της οικογένειας A320, που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μπουρζέ, προσφέρει στους αερομεταφορείς τη δυνατότητα να εκτελούν πτήσεις μακρών αποστάσεων ακόμα και σε μικρότερες πόλεις, καθώς έχει μόνο μια καμπίνα, έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων ανά επιβάτη, είναι ευκολότερο να γεμίσει (χωρά έως και 169 επιβάτες ανάλογα με τη διαμόρφωση) και άρα δυνητικά πιο προσοδοφόρο.

Η United σκοπεύει έτσι να εξυπηρετεί ευρωπαϊκούς προορισμούς από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με τα αεροσκάφη του τύπου, ειδικά από τα αεροδρόμια του Νούαρκ, του Νιού Τζέρσι, κοντά στη Νέα Υόρκη, και από το αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον.

Το A321 XLR «θα επιτρέψει στη United Airlines να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξυπηρετεί επιπλέον προορισμούς στην Ευρώπη από τους κόμβους της στην ανατολική ακτή, το Νούαρκ/Νέα Υόρκη και το Ντάλες στην Ουάσινγκτον», εξήγησε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η UA στράφηκε στην Airbus διότι η Boeing δεν διαθέτει το τρέχον διάστημα κανένα διαθέσιμο ή υπό ανάπτυξη αεροσκάφος για τον τομέα των πτήσεων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων που την ενδιέφερε, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενημερωμένη για τη διαδικασία λήψης της απόφασης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Η Boeing δεν προτείνει αυτή τη στιγμή κανένα αεροσκάφος προς αντικατάσταση του 757", διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αμερικανική εταιρεία και την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια άρχισαν πριν από "πολλούς μήνες».

Καθώς η Boeing αφιερώνει όλη την προσοχή της στην προσπάθεια επαναφοράς των MAX σε υπηρεσία, ανέβαλε για την επόμενη χρονιά την παρουσίαση του νέου της αεροσκάφους που θα ανταγωνίζεται το A321 XLR, το NMA.