ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της Boeing

Ο γενικός διευθυντής της Boeing Ντένις Μούλενμπεργκ, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο επί μήνες μετά τα δυστυχήματα των νέων αεροσκαφών 737 MAX, παραιτήθηκε τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, κρίνοντας ότι ήταν αναγκαία μια αλλαγή στη διεύθυνσή της ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον όμιλο.

Τα καθήκοντα του Μούλενμπεργκ είχαν ήδη περιοριστεί από τον Οκτώβριο. Είχε χάσει μάλιστα τον τίτλο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, προς όφελος του Ντέιβιντ Καλχούν. Ο τελευταίος θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο του παραιτηθέντος Μούλενμπεργκ από τις 13 Ιανουαρίου.

«Ο οικονομικός διευθυντής Γκρεγκ Σμιθ θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή κατά τη σύντομη μεταβατική περίοδο», διευκρίνισε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι μια αλλαγή της διεύθυνσης ήταν αναγκαία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εταιρεία, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ρυθμιστικές αρχές, τους πελάτες και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη», πρόσθεσε.

Τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 MAX μέσα σε διάστημα πέντε μηνών βύθισαν την εταιρεία στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της. Με μια πρωτοφανή απόφαση, όλος ο στόλος των 737 ΜΑΧ καθηλώθηκε στο έδαφος από τις 13 Μαρτίου. Εννέα μήνες μετά, οι υπηρεσίες αεροπορικής ασφάλειας δεν έχουν δώσει ακόμη το «πράσινο» φως για να επαναληφθούν οι πτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή των ΜΑΧ από τον Ιανουάριο, δεδομένου ότι δεν ξέρει πότε θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντιμετώπισε θετικά την είδηση της απομάκρυνσης του Μούλενμπεργκ, με τη μετοχή της Boeing να καταγράφει άνοδο 3,6% λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών.