Να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη θέσπιση κανόνων και στη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της οικονομίας του διαμοιρασμού (βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις) ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα «Next is now» για τον ελληνικό τουρισμό.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια παρείχε μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο ύφεσης όπου η αγορά ακινήτων βρισκόταν υπό κατάρρευση και τα φορολογικά βάρη γίνονταν όλο και πιο δυσβάσταχτα. Παράλληλα, στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία», σημείωσε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε:
«Ιδιαίτερα στην Αθήνα, η βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων λειτούργησε ευεργετικά σε ορισμένες γειτονιές, ιδιαίτερα πέριξ του κέντρου, που για χρόνια υπέφεραν από την υποβάθμιση. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η πρακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ως σημαντικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στην Αθήνα, στην παράταση της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη, στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και της επιχειρηματικότητας.
Ωστόσο, κάθε νέα τάση που ανατρέπει υφιστάμενες ισορροπίες δημιουργεί παράλληλα και απειλές και κινδύνους. Σαφώς, μαζί με τις ευκαιρίες, εγείρονται και σημαντικές προκλήσεις: Θέματα ανταγωνισμού, θέματα σχετικά με την αξιοπιστία, με την ασφάλεια κ.ά».
Αναφερόμενος συνολικά στις εξελίξεις στον τουρισμό, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το 2019 είχαμε μεν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της τουριστικής κίνησης αλλά το θετικό είναι ότι είχαμε παράλληλα έναν από τους μεγαλύτερους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής των ταξιδιωτικών εισπράξεων, οι οποίες στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 ενισχύθηκαν κατά 14%.
«Η δυναμική που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εφησυχασμό», επισήμανε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα διατηρεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός συνεχώς εντείνεται και ταυτόχρονα αλλάζουν οι καταναλωτικές τάσεις. Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με το Brexit, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας τον κίνδυνο να ανακοπεί η άνοδος των προηγούμενων ετών».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είδους τουρισμό θέλουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα όχι μόνο την προβολή, αλλά και τη διαχείριση των τουριστικών προορισμών της χώρας, με την κινητοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, με στόχευση όχι απλώς σε περισσότερους αλλά και καλής ποιότητας επισκέπτες, με σωστή κατανομή τους στον χώρο και στον χρόνο.