Βεσυρόπουλος: Η προσπάθεια μείωσης των φόρων δεν σταματά εδώ

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί κομβικό σημείο, διότι, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, κατατίθεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δεν αυξάνει αλλά μειώνει τους φόρους, ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε ένα φορολογικό νομοσχέδιο με κοινωνικό πρόσημο με μέτρα στήριξης ευπαθών ομάδων και πρόνοιας για τους αδύναμους πολίτες.

   Επισήμανε δε, ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο ενισχύεται η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και υιοθετούνται μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον.

   «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχευση», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης εξαντλούνταν σε διαρκή υπερφορολόγηση και περιοριζόταν σε καθαρά φοροεισπρακτικό ρόλο.

«Με αυτόν τρόπο άλλωστε πέτυχαν τα υπερπλεονάσματα», παρατήρησε ο υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι έτσι υπονομεύτηκε η αναπτυξιακή διαδικασία αφού στερούσε πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία.

«Κάπως έτσι οδηγήθηκε η χώρα στον παραλογισμό της υπερφορολόγησης που οδήγησε το 50% των πολιτών να έχουν οφειλές στην εφορία και να τους έχουν επιβληθεί ή να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις.

Σε αυτή την αδιέξοδη πορεία, δόθηκε τέλος με τις εκλογές», είπε ο υφυπουργός και τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 αυξήσεις φόρων, 29 πρόσθετες και αχρείαστες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες».

   «Στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής είναι η μείωση των φόρων. Ήρθε τώρα η ώρα να ακολουθήσουμε την ακριβώς αντίθετη πορεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες ημέρες του βίου της παρούσας κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα, με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωράμε σε δέσμη μέτρων μείωσης των φόρων και η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, είπε υφυπουργός Οικονομικών και δεσμεύτηκε: «Θα ακολουθήσουν και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στο μέλλον οι οποίες θα επιταχυνθούν με την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου».

   Όπως είπε, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2020 φτάνουν το 1 δισ. και αυτοί που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι μπορούν να τη διαστρεβλώνουν γιατί «οι ίδιοι πολίτες ξέρουν την αλήθεια και θα δουν στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα το 2020 ότι θα πληρώσουν φόρο κατά πολύ μειωμένο, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια».

Είπε ενδεικτικά ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ και πλέον θα πληρώνει 2.000 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων.

   Αναφερόμενος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, είπε ότι το μέτρο ευνοεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Ήταν δέσμευσή μας και γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε ο υφυπουργός.

   «Το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, μια βελτίωση που καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον την ελληνική οικονομία. Καταγράφεται όμως και στην πραγματική οικονομία, στη βελτίωση της αγοράς, αλλά και των πολιτών.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη της δεσμεύσεις της, χτίζει μια νέα σχέση με τους πολίτες και διαμορφώνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακή διάσταση. Θέτει στόχο μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους μας.

Θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί αυτή η κυβέρνηση βλέπει μόνο το μέλλον και το αύριο αυτής της χώρας στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι Έλληνες, χωρίς αποκλεισμούς και διχαστικές λογικές», είπε ο υφυπουργός και κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο.