Μικρή άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Ρευστοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν σε μικρή υποχώρηση των τιμών καταγράφηκαν σήμερα στην αγορά των ομολόγων. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,46% από το 1,41% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντιθέτως υποχώρηση στο 0,46% από 0,52% κατέγραψε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι μεγαλύτερες αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους στο τέλος μίας χρονιάς που πέτυχαν εξαιρετικές αποδόσεις, καθώς αύριο οι περισσότερες αγορές θα παραμείνουν κλειστές.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το 2019 ήταν ανεπανάληπτο, προεξοφλώντας ότι η μείωση των αποδόσεων το 2020 δεν πρόκειται να είναι εξίσου θεαματική. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρω οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,46% από 1,43% έναντι -0,19% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,67% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1201 δολ. από 1,1173 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενισχυμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία της Αμερικανικής οικονομίας, ευνόησαν σήμερα το δολάριο.

Η αύξηση παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο που ανακοινώθηκε σήμερα αποτελεί "πρόδρομο δείκτη" που αντανακλά τις εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,263%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,343%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,462%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1189 δολ.