Ο Ντ. Τραμπ “μπερδεύει” και σήμερα τη Wall Street

0
55

Σε αναζήτηση κατεύθυνση βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά τη νέα αναρρίχηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εχθές, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τις σημερινές ανησυχίες πυροδότησε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο twitter πριν από λίγη ώρα, όπου ο ένοικος του Λευκού Οίκου διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα ότι έχει ανάψει το "πράσινο φως” για τη συμφωνία "πρώτης φάσης”, καθώς το Πεκίνο φέρεται να συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, προϋπόθεση που είχε θέσει ο Τραμπ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο Τραμπ διέψευσε παράλληλα τις αναφορές δημοσιευμάτων ότι οι ΗΠΑ φέρονται πρόθυμες να προχωρήσουν στην αναβολή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά που είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή (15/12), καθώς και να μειώσουν τους δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε εισαγωγές ύψους 360 δισ. δολαρίων κατά 50%, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

«Το δημοσίευμα της WSJ είναι εντελώς λάθος, ειδικά το κομμάτι σχετικά με τους δασμούς. Ψευδείς ειδήσεις. Οφείλουν να βρουν καλύτερη πηγή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, προκαλώντας νέα αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Έτσι, ο Dow Jones ενισχύεται μόλις κατά 27 μονάδες, στις 28.159 μονάδες, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά το πτωτικό ξεκίνημα, ο S&P 500 καταγράφει οριακές μεταβολές πέριξ των 3.168 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 12 μονάδες και κινείται στις 8.729 μονάδες.