Οι δηλώσεις Ερντογάν “βλάπτουν σοβαρά” την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, λόγω της φημολογίας πως η Τουρκία είναι καθ' οδόν για νέα σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Το νόμισμα υποχώρησε 0,7% στο 5,85 ανά δολάριο, στην Κωνσταντινούπολη, αφού ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε να κλείσει δύο κρίσιμες βάσεις του ΝΑΤΟ. Είπε την Κυριακή ότι θα ήταν μια εκ των επιλογών, εφόσον η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, για την αγορά των S-400.

Όπως είναι ξεκάθαρο, η κόντρα μεταξύ των δύο για την αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία, συνεχίζεται, καθώς, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα της Άγκυρας ως μέλος του μπλοκ, ενώ πριν μερικές μέρες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε να επιβάλει κυρώσεις που θα μπορούσαν να βυθίσουν την Τουρκία σε νέα οικονομική αναταραχή.

Η λίρα έχει ήδη αποδυναμωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς, από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο 12%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό μείωσης, από τις αρχές Ιουλίου, στις 1.200 μονάδες βάσης.

Το νόμισμα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, κατά 1,5%, πλησιάζοντας το χαμηλό του Οκτωβρίου, του 5,938/δολάριο, αν υπάρξει «μια σχετικά σκληρή απάντηση από αξιωματούχους των ΗΠΑ σε παρατηρήσεις του Ερντογάν», δήλωσε ο Piotr Matys, υπεύθυνος στρατηγικής της Rabobank.