Οι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν τον μακροπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΚΤ

0
60

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μειώνουν το ποσό του μακροπρόθεσμου δανεισμού που λαμβάνουν από την ΕΚΤ, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία δημοπρασιών, σε μια ένδειξη ότι οι συναλλαγές φθηνού χρήματος της ΕΚΤ, αρχίζουν να χάνουν την ελκυστικότητά τους μεταξύ των τραπεζών.

Οι τράπεζες δανείστηκαν 97,7 δισ. ευρώ στην τελευταία στοχευμένη λειτουργία μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), η οποία αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας, και τις επιτρέπει να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο ή ακόμη να λαμβάνουν μπόνους 0,5% όταν δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυτό σήμαινε ότι δεν αντικατέστησαν πλήρως τα δάνεια αξίας 146,8 δισ. ευρώ που πρόκειται να αποπληρώσουν από το προηγούμενο TLTRO, τα οποία είχαν ελαφρώς λιγότερο γενναιόδωρους όρους.

Το χαμηλό ενδιαφέρον υποδηλώνει ότι οι τράπεζες ίσως ετοιμάζονται να μειώσουν το ποσό της πίστωσης που επεκτείνουν σε μια υποτονική οικονομία στην ευρωζώνη ή ότι οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες έχουν μειωθεί σε μια περίοδο που υπάρχουν πλεονάζοντα μετρητά στο τραπεζικό σύστημα.