Παρίσι και Ρώμη χαιρετίζουν τη συγχώνευση των αυτοκινητοβιομηχανιών PSA και Fiat Chrysler

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας και της Ιταλίας χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της συγχώνευσης μεταξύ της PSA και της Fiat Chrysler, από την οποία θα προκύψει ο μελλοντικός «πρωταθλητής» της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία αυτή «είναι πολύ καλή είδηση για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και για την αυτοκινητοβιομηχανία μας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία ενός ευρωπαίου πρωταθλητή, του τέταρτου στον κόσμο κατασκευαστή οχημάτων, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αειφόρου κινητικότητας», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ.

«Το κράτος παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εάν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν ως προς τη λειτουργία μετά την ανακοίνωση της 31ης Οκτωβρίου θα γίνουν σεβαστές στο πλαίσιο αυτής της συγχώνευσης», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, επικαλούμενος τη «διατήρηση του βιομηχανικού αποτυπώματος στη Γαλλία», «την τοποθεσία των κέντρων αποφάσεων» και την «επιβεβαίωση της δέσμευσης του νέου ομίλου» για τη δημιουργία μιας βιομηχανικής θυγατρικής για μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

«Η (ιταλική) κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμμαχία αυτή και θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός ομόλογός του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σε ανακοίνωση.

Η συμφωνία «αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες βήμα στη συγκέντρωση της αγοράς των κατασκευαστών αυτοκινήτων, χάρη στο οποίο ο νέος όμιλος …θα μπορέσει να αντιμετωπίσει έχοντας ηγετική θέση τη μετάβαση προς την κατεύθυνση ενός μοντέλου προσανατολισμένου στην καινοτομία και την αειφόρο κινητικότητα», πρόσθεσε.

Ο Γκουαλτιέρι, όπως και τα ιταλικά συνδικάτα, χαιρέτισε την «καινοτομία σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, με την παρουσία εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο».

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA και η ιταλοαμερικανική Fiat-Chrysler ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν «δεσμευτική συμφωνία προσέγγισης» ενόψει της συγχώνευσης μεταξύ ίσων των δραστηριοτήτων τους «ώστε να σχηματισθεί ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφεραν οι δύο όμιλοι με κοινή ανακοίνωσή τους.

Η ένωσή τους θα φέρει ενισχυμένες δυνατότητες επένδυσης για τη νέα οντότητα «ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας νέας εποχής αειφόρου κινητικότητας» και «θα δημιουργήσει συνέργειες οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ δεν θα υπάρξει κλείσιμο εργοστασίου που να συνδέεται μ' αυτή τη συναλλαγή».

Η μητρική εταιρία της νέας οντότητας θα εδρεύει στην Ολλανδία αλλά παραμείνει εισηγμένη στο Παρίσι, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι αναμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 με 15 μηνών και ότι θα καταλήξουν στο όνομα της νέας οντότητας τους επόμενους μήνες.