Πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας από την Περιφέρεια Ηπείρου

Στην υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας προχωρά από τις 7 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Ηπείρου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων της περιοχής, για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.

Στο ιστορικό του σχεδιασμού του καινοτόμου αυτού προγράμματος απασχόλησης ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα, αλλά και σε λεπτομέρειες που αφορούν το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ειδικότερα, ως προς τον σχεδιασμό, ο περιφερειάρχης ανάφερε ότι αυτός προέκυψε, μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τους άλλους περιφερειάρχης στη Γερμανία το 2014. Εκεί, όπως ανέφερε, διαπίστωσε ότι ο Δήμος Στουτγκάρδης στις «καλές πρακτικές» που εφάρμοζε, περιλαμβανόταν και πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων επιστημόνων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση δεξιοτήτων, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στη συνέχεια μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τις υπηρεσίες των Υπουργείων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας, συνέθεσε και ενέταξε μια καινοτόμα πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας, το οποίο εγκρίθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015.

«Από τον περασμένο Μάρτιο αρχίσαμε την υποβολή αιτήσεων και τελικά η ΕΔΕΛ του υπουργείου το ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή. Έτσι από τις 7 Ιανουαρίου, θα μπορεί η κάθε επιχείρηση που θέλει να προσλάβει προσωπικό σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, να υποβάλλει αίτηση. Για να προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα, η αξιολόγηση θα είναι ανοικτή. Όποιος έχει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα εγκρίνεται η αίτησή του. Το πρόγραμμα θα κλείσει στις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον υποκατάστημα σε περιοχή της Ηπείρου», τόνισε ακόμη ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα και ερωτήματα ανέφερε μεταξύ άλλων:

– Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, από την 7η Ιανουαρίου 2020, αποκλειστικά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

– Η αξιολόγηση είναι άμεση.

– Υπάρχει όριο προσλήψεων ανά επιχείρηση, με το ανώτατο ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι οι 100.000 ευρώ.

– Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους κλάδους, Αγροδιατροφής, Υγείας- Ευεξίας, Τουρισμού- Πολιτισμού, Παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ.