Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η στερλίνα

Πτώση 0,2% σημείωσε η στερλίνα σήμερα καθώς οι χρηματιστές αξιολογούν τον κίνδυνο ενός σκληρού Brexit στα τέλη της επόμενης χρονιάς, με τις πολιτικές εξελίξεις να αναμένεται να κυριαρχήσουν έναντι των οικονομικών στοιχείων.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε χθες την παράταση της προθεσμίας του Δεκεμβρίου του 2020 για διαπραγματεύσεις επί μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναφέροντας την πιθανότητα ενός άλματος στο κενό (cliff-edge) και τερματίζοντας το μετεκλογικό ράλι της στερλίνας.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση μετά την είδηση, ενώ έχει καταγράψει βουτιά άνω του 3% από το υψηλό 18 μηνών του 1,3516 δολαρίου που σημείωσε ύστερα από τη συντριπτική νίκη του Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Νωρίτερα σήμερα κατέγραψε πτώση 0,2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,3105 δολάριο. Έναντι του ευρώ, σημείωσε πτώση περίπου 0,2% στις 85,02 πένες.

«Πρόκειται για διόρθωση της εκλογικής ευφορίας, αργά αλλά σταθερά, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι όλο αυτό το δράμα του Brexit δεν έχει τελειώσει ακόμα και ότι εν τέλει παραμονεύει μια ακόμα προθεσμία ενός σκληρού Brexit στα τέλη του έτους», δήλωσε η Του Λαν Νγκουγιέν, αναλύτρια συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank. Η ίδια πρόσθεσε ότι το Brexit επανήλθε στην ατζέντα πιο γρήγορα απ’ ό,τι ανέμενε.

Το Νομοσχέδιο Αποχώρησης του Τζόνσον πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, όπου ο ίδιος έχει πλέον την πλειοψηφία, την Παρασκευή. Η Νγκουγιέν βλέπει 80% πιθανότητες να περάσει το σχέδιο που θέτει εκτός νόμου την παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου.

Σύμφωνα με την αναλύτρια, είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit, αλλά το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχασε την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδο από την ΕΕ υποδηλώνει ότι και η προθεσμία του για τον Δεκέμβριο του 2020 μπορεί επίσης να παραταθεί.