Σε δύο ημέρες αποφασίζει το Ευρωδικαστήριο για το μέλλον της Airbnb

0
62

Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το εάν η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται εταιρεία real estate ή διαδικτυακή υπηρεσία ενοικίασης ακινήτων, θέμα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της ΕΕ εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές πόλεις, ειδικά στο Παρίσι που πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να προωθήσει την Airbnb για το θέμα της στέγασης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το θέμα της Airbnb αναδεικνύει, πάντως, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές με αφορμή την είσοδο νέων διαδικτυακών υπηρεσιών σε παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας, τη στιγμή μάλιστα που οι πρώτες δεν υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb έχει εμπλακεί σε διενέξεις με ξενοδόχους και τις αρχές διαφόρων πόλεων, από τη Νέα Υόρκη έως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Παρίσι, που κατηγορούν την εταιρεία ότι έχει συμβάλλει στη μείωση των διαθέσιμων ακινήτων και στην αύξηση των ενοικίων.

Στη Γαλλία, μάλιστα, η εταιρεία βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, με αφορμή καταγγελία της γαλλικής ένωσης τουρισμού AHTOP, με την εισαγγελία του Παρισιού να κατηγορεί την Airbnb ότι παραβιάσει τη νομοθεσία που διέπει τις δραστηριότητες μεσιτών ακινήτων.

Το γαλλικό δικαστήριο ζήτησε στη συνέχεια την συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να εξετάσει την υπόθεση στις 19 Δεκεμβρίου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στη μη δεσμευτική γνώμη του εξέφρασε την άποψη ότι η Airbnb θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και θα πρέπει να της επιτραπεί να λειτουργεί ελεύθερα εντός του μπλοκ. Με την άποψη αυτή ευθυγραμμίστηκαν τέσσερις δικαστές σε σύνολο πέντε υποθέσεων που αφορούν την εταιρεία και έχουν φτάσει στο δικαστήριο

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να είναι θετική για τους ξενοδόχους, επισημαίνοντας ότι το 2017 στην περίπτωση της Uber το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η εφαρμογή ταξί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπηρεσία μεταφοράς, απορρίπτοντας το επιχείρημα της Uber ότι είναι απλώς μια ψηφιακή υπηρεσία που λειτουργεί ως μεσάζων.

Στη Γαλλία, πάντως, η Airbnb έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπη με την AHTOP. Στο παρελθόν μάλιστα η εταιρεία έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος περί ακινήτων, δεν έχει εφαρμογή σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως είναι η ίδια.