Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

0
60

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθαν, την Παρασκευή, οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τις τιμές πετρελαίου να παραμένουν ενισχυμένες σε μια εβδομάδα με λιγότερες συνεδριάσεις, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ύστερα από τη διήμερη αργία των Χριστουγέννων, η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα σχόλια από το Πεκίνο ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον για μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει θετικά για την τελετή υπογραφής της «φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας.

Σημειώνοντας άνοδο σε ένα ακόμα ιστορικά υψηλό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς την καλύτερη χρονιά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, χάρη στα κέρδη των μετοχών γερμανικών εταιριών που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Θετικό ήταν το κλίμα και στην Ασία. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,8% σε επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τα μέσα του 2018. Από τις αρχές του έτους καταγράφει άνοδο 15,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο περιορισμός της αβεβαιότητας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε τη στερλίνα να ενισχυθεί σε υψηλό τεσσάρων ημερών στις 85,17 πένες έναντι του ευρώ. Την άνοδό της βοήθησαν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είπε ότι η ΕΕ ίσως χρειαστεί να παρατείνει την προθεσμία για συνομιλίες για μια νέα εμπορική σχέση με τη Βρετανία.

Το ευρώ κατέγραψε νωρίτερα άνοδο σε υψηλό οκτώ ημερών στο 1,1142 δολάριο. Έναντι του ιαπωνικού γεν, το αμερικανικό δολάριο εμφάνιζε κάποια αδυναμία, υποχωρώντας κατά 0,2% στα 109,48 γεν. Ωστόσο το δολάριο δεν ήταν μακριά από το υψηλό έξι μηνών των 109,73 γεν στο οποίο ανήλθε στις αρχές του μήνα.

Οι τιμές πετρελαίου ανήλθαν σε υψηλό τριών μηνών. Το πετρέλαιο μπρεντ ανήλθε στα 68,14 δολάρια το βαρέλι, παρατείνοντας τα κέρδη του για τέταρτη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 22 σεντς στα 61,90 δολάρια το βαρέλι.