Σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία το 2020

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW ζητά παραδοσιακά  από 48 οικονομικούς κλάδους τις εκτιμήσεις τους για τη χρονιά που έρχεται. Έτσι και εφέτος το οικονομικό ινστιτούτο συγκέντρωσε τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανίας μηχανημάτων, μετάλλου, χημικών προϊόντων και πετρελαιοειδών για την παραγωγή, την απασχόληση και τις επενδύσεις τo 2020. Όλα δείχνουν πάντως ότι μετά από δεκαετή ανάπτυξη η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο στασιμότητας. 

«Το πάρτι τελείωσε εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χίτερ μιλώντας στην DW. Μια μακρά περίοδος ανάπτυξης, απασχόλησης και σταθερότητας φθάνει στο τέλος της. Από τις αρχές του 2018 η οικονομική ανάπτυξη ήταν περιορισμένη και τα τελευταία τρίμηνα καταγράφεται σαφής ύφεση. Αυτή θα είναι η εικόνα και τη νέα χρονιά. Δεν θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ, αλλά θα βιώσουμε μια επιβράδυνση στον βιομηχανικό κλάδο που θα καταλήξει σε στασιμότητα».

«Δεν έχουμε πια οφέλη από τη παγκοσμιοποίηση»

Αυτονόητο ότι οι προβλέψεις για τη πορεία της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται και από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Και εδώ όμως οι εκτιμήσεις του προέδρου του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

«Ακόμα και αν επιλυθεί η εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει δύσκολη. Στις οικονομικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο της. Γεγονός πάντως είναι ότι από την παγκοσμιοποίηση η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει πια να αποκομίσει οφέλη. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση».

Με άλλα λόγια ο Μίχαελ Χίτερ επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν έχει ορίσει ακόμα το κατάλληλο πλαίσιο για να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα δεν έχει δρομολογήσει, σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, μακροπρόθεσμες λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων όπως το δημογραφικό, την ψηφιοποίηση και την κλιματική αλλαγή. Προφανώς για αυτό το λόγο οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά τοποθετούν την ανάπτυξη γύρω στο 0,9%, ενώ το 2019 η ανάπτυξη έφθασε το 0,5%. Η γερμανική οικονομία θα παραμείνει το 2020 λίγο πολύ στάσιμη, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας.

Πηγή: Deutsche Welle