ΣΕΒΕ: Όσο η φορολογία μειώνεται, τόσο οι εξαγωγές ενισχύονται

Σε περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών θα συμβάλει η σταδιακή βελτίωση του εγχώριου φορολογικού συστήματος, εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ). "Ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων – με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Βεσυρόπουλο εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς ο νέος νόμος που ισχύει πλέον και τυπικά κινείται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση και περιλαμβάνει πολλά θετικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα που αποτελούσαν και διαχρονικά αιτήματα του ΣΕΒΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Όπως υπογραμμίζεται, μέτρα που επιτρέπουν και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα, όπως η μείωση του εταιρικού φόρου και της φορολογίας των μερισμάτων, θα συμβάλουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. "Ακόμη και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2018, αν και ακόμη περιορισμένη, θα φέρει μείωση της δόσης του φόρου Δεκεμβρίου 2019", επισημαίνεται.

Ειδικότερη αναφορά γίνεται από τον ΣΕΒΕ στην κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75 στις πάσης φύσης χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος προς την παροχή πιστώσεων από χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (άρθρο 67 πργφ.1), και ιδίως στις συμβάσεις factoring και leasing.

Ο ΣΕΒΕ, ωστόσο, υπενθυμίζει ότι βασικό του αίτημα ήταν και συνεχίζει να είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς, επόμενο δε βήμα της προτεινόμενης κατάργησης ζητά να αποτελέσει η κατάργησή της στην χρηματοδότηση-ασφάλιση εξαγωγικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «EΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Καταλήγοντας, εκφράζει, μεταξύ άλλων την επιθυμία του για περαιτέρω αποδοχή των αιτημάτων του στο πλαίσιο και της διαβούλευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προηγήθηκε, εφόσον οι γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά και όποιων άλλων νέων προτάσεων προκύψουν στο μέλλον.