Σημαντική υποχώρηση των κρατικών ομολόγων

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,44% από 1,50% που κυμαίνονταν την Παρασκευή.

Στα επίπεδα του 0,57% από 0,62% μειώθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου. Στην αγορά παρατηρήθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι τιμές να κινηθούν και πάλι ανοδικά.

Η ελληνική αγορά επωφελείται από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης οι οποίες αντέδρασαν στην αύξηση των εξαγωγών που καταγράφηκε στην Γερμανία τον Οκτώβριο.

Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένεται αυτή την εβδομάδα η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την Κριστίν Λαγκάρντ και η συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει. Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα εκφράσει τη δέσμευση της να συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 52 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 5τές ομόλογο με 25ωεκατ.ευρω.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,44% από 1,50% την Παρασκευή χθες έναντι 0,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,80%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1074 από 1,1057 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της αυτή την εβδομάδα στις δύο Μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες την Fed στις ΗΠΑ και την ΕΚΤ στην ευρωζώνη, καθώς στη συνεδρίαση των διοικητικών τους συμβουλίων θα γίνει η τελευταία επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής για το 2019.

Επίσης στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εκλογές στη Μεγ. Βρετανία. Σήμερα πάντως το ευρώ ευνοήθηκε από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί για το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνοταν στο -0,272%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,341%, στο 3μηνο στο -0,402% και στο μήνα στο -0,435%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1075 δολ.