Σταϊκούρας: Φιλόδοξος και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός

Στους στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και στην αντίκρουση της κριτικής – κυρίως – της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας λίγο πριν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, στην ολομέλεια της Βουλής.

«Ολοκληρώνουμε σήμερα τη συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συζητείται σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας όπου η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Τόνισε μάλιστα, «ότι τώρα που ο γείτονας συμπεριφέρεται αυθαίρετα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα συμπαγές εθνικό μέτωπο, ενισχύοντας την εσωτερική ασφάλεια και την αποτρεπτικότητα της χώρας. Η δε ισχυροποίηση της οικονομίας αποτελεί ικανή και εν πολλοίς αναγκαία συνθήκη για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

«Ο προϋπολογισμός μας αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού, ενσαρκώνει αξίες, αλλά «δεν εμπεριέχει αυταπάτες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στους στόχους του Προϋπολογισμού, είπε ότι περιλαμβάνουν (1) την επίτευξη ισχυρής οικονομικής μεγέθυνσης, (2) τη μείωση της ανεργίας με «μείωση της ανισοκατανομής και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης» (3) την ανάπτυξη επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους «χωρίς περιττά ναι και όχι» (4) τα υγιή και πειθαρχημένα οικονομικά και (5) την ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των πολιτών «το συντομότερο δυνατόν και εκτός Προϋπολογισμού, ακόμα και το 2020, εάν δημιουργηθεί με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Στη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες «να συμβάλουν ώστε να πληρώνουμε φόρους όλοι, λιγότερα και δικαιότερα». Ως έκτο (6) στόχο όρισε την ενίσχυση της ρευστότητας στη οικονομία και ως έβδομο (7) τη βελτίωση δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους.

Αυτοί είναι οι φιλόδοξοι, ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι στόχοι μας, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση «επινόησε, αναζήτησε ή κατασκεύασε επιχειρήματα κριτικής, με λέξεις όπως απάτες ή έλλειψη αξιοπιστίας».

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Βαρουφάκη για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παράδωσε την οικονομία σε καλή κατάσταση. Λησμονεί ότι (το 2015) την παρέλαβε σε ανάπτυξη, την έφερε σε ύφεση, και επί 4 χρόνια δεν πέτυχε οποιονδήποτε αναπτυξιακό στόχο. Για την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «πήραμε την οικονομία με ύφεση 9,1% και την παραδώσαμε με +1, και ..μετά ήρθατε εσείς…» είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα της ΝΔ.

Απευθυνόμενος ειδικότερα στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, είπε ότι το 1ο εξάμηνο του 2015, «παρατηρήθηκε πλήρης κατάρρευση των μετοχών που διακρατούσαν οι πολίτες στις τράπεζες». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την οικονομία σε κατάσταση αναιμικών επιδόσεων. Η 3η έκθεση αξιολόγησης αποτυπώνει αυτή την κατάσταση και τις εκκρεμότητες που μας αφήσατε, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παροχές της νέας κυβέρνησης είναι «ψίχουλα», είπε ότι το πλεόνασμα ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε διανείμει το 1ο εξάμηνο του 2019 για προεκλογικούς λόγους, ναρκοθετώντας την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ούτε ένα ευρώ για κοινωνικό μέρισμα, ενώ τώρα εμείς δημιουργούμε νέο δημοσιονομικό χώρο είπε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Θέλω να είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα μοιράσει πλούτο που δεν υπάρχει».

Εξάλλου, για την κριτική περί αξιοπιστίας, κατέθεσε στα πρακτικά δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στις 31/10/2015, ότι δεσμευόταν έως το τέλος του 2015 να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων «και τα αφήσατε όπως τα παραλάβατε», στις 18/5/2017 ότι δεν θα υπάρχουν σε λίγους μήνες capital control και στις 20/10/2017 ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχουμε νόμο για τα παίγνια, «αλλά εμείς το κάναμε». Ως «αποκορύφωμα» της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταϊκούρας έφερε τη δήλωση Τσακαλώτου ότι θα παραιτείτο εάν μειωνόταν το αφορολόγητο, αλλά δεν το έπραξε, «Είστε η μόνη μνημονιακή κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο» είπε ο κ. Σταϊκούρας.