Συνέχισε να αναπτύσσεται σταθερά η αμερικανική οικονομία

0
60

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε σε σταθερό ρυθμό στο γ΄ τρίμηνο χωρίς να αναθεωρηθεί, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία οδηγείται προς την εορταστική περίοδο σε σταθερό έδαφος.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,1% σε εποχικά βάση στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό είναι αμετάβλητο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό δεν θα τύχει αναθεώρησης. Η οικονομία αναπτύχθηκε 3,1% στο α΄ τρίμηνο και 2% στο β΄ τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν πιο ήπια ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο, το οποίο τελειώνει σε μιάμιση εβδομάδα, ενώ η Macroeconomic Advisers αναμένει 1,8%.

Ενώ οι δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών και της κυβέρνησης συνολικά έχουν παραμείνει ισχυρές, οι κλάδοι της οικονομίας που συνδέονται με τις επιχειρηματικές επενδύσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε σχέση με τις εμπορικές εντάσεις.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία εμφάνισαν ακόμη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά ένα ελαφρώς πιο ταχύ ρυθμό στο τελευταίο τρίμηνο από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι καταναλωτικές δαπάνες που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ, αυξήθηκαν 3,2% στο γ΄ τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης 2,9%.

Οι δαπάνες για υπηρεσίες αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.