Πρόσφατη έκθεση από την Wells Fargo έδειξε ότι ο τραπεζικός τομέας θα είναι ο επόμενος κλάδος που πλήττεται από την τεχνολογία, με σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης που προβλέπεται να χαθούν την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 200.000 θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από ρομπότ τα επόμενα 10 χρόνια σε ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι τα υποκαταστήματα των τραπεζών, τα τηλεφωνικά κέντρα και οι εταιρικοί υπάλληλοι μειώνονται περίπου από το ένα πέμπτο ως το ένα τρίτο.
Ο αυτοματισμός μπορεί να μειώσει την ποσότητα επαναλαμβανόμενης εργασίας που γίνεται από τον άνθρωπο, όπως η εισαγωγή δεδομένων σε υποθήκη. «Έχετε πολύ λιγότερα λάθη, χρειάζεστε πολύ λιγότερους ανθρώπους για να το κάνετε και ο πελάτης είναι πολύ πιο ευτυχισμένος», υποστηρίζει ο αναλυτής.
Ο Michael Tang, ένας από τους συνεργάτες της Deloitte, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας πρακτικής καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι θα πρόκειται για «δραματική αλλαγή». «Βλέπουμε ήδη σημάδια της αλλαγής αυτής, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι συζητούν με μηχανή επειδή απλώς απαντούν σε ερωτήσεις».
Η άνοδος της μηχανικής μάθησης αναμένεται να αναδιαμορφώσει το εργατικό δυναμικό στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα μπορούσε να διαταράξει όχι μόνο τις συνήθεις εργασίες αλλά και να πλήξει μερικές από τις καλά πληρωμένες θέσεις.
Η προειδοποίηση εκφράστηκε από τον Δρ. Marcos Lopez de Prado, καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Cornell, όπως κατέθεσε ενώπιον της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών την Παρασκευή, σε ακρόαση για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στις αγορές κεφαλαίων .
Ο καθηγητής δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να διανέμουν δεδομένα και να κατακλύζουν τις θέσεις εργασίας των αναλυτών δεδομένων. Έτσι, οι «υψηλότερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χρηματοδότηση» θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο πλήρες ερευνητικό τους έργο, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με τα αναλογιστικά τους μοντέλα.
Η Rebecca Fender, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στο Ινστιτούτο CFA – ένωση επενδυτών- δήλωσε στα μέλη της ομάδας εργασίας ότι το 43% των μελών και των υποψηφίων της CFA αναμένουν σημαντική αλλαγή στους ρόλους τους τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης