Βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Μακρόν

Την πεποίθησή του ότι οι 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης τη ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

«Μετά τη χθεσινή επίσκεψή μου στη Χάγη για μία μακρά ανταλλαγή απόψεων με τον Μαρκ Ρούτε, είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος. Και οι δύο πιστεύουμε στην αλληλεγγύη που στηρίζει την Ευρώπη μας», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο LinkedIn σήμερα.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ολλανδοί δεν είναι το ίδιο βέβαιοι. Μία πηγή με γνώση της συζήτησης ανέφερε ότι η ολλανδική πλευρά εξακολουθεί να έχει την εντύπωση ότι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας παραμένουν αγεφύρωτες.

Ο Γάλλος ηγέτης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα ξεκινήσει στις 17 Ιουλίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας. Ο Μακρόν θα μιλήσει, επίσης, με τους ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει σε επιστροφές από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις χώρες που συνεισφέρουν καθαρά (πληρώνουν περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνουν από αυτόν), όπως η Ολλανδία, για να υπάρξει στήριξη στο σχέδιο ανάκαμψης.

Η Ολλανδία, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν εκφράσει επίσης την αντίθεσή τους στο σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξασφάλισαν μειώσεις των εισφορών τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, συνολικού ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, με τις επιστροφές αυτές να μη μεταφέρονται αυτόματα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί φέτος.

Η κυβέρνηση της Δανίας έχει δείξει ότι κορυφαία προτεραιότητά της θα είναι να διατηρήσει την έκπτωση παρά να αποσπάσει αλλαγές στο σχέδιο ανάκαμψης.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ θα συναντηθούν στον πύργο Μέσεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου, για να συζητήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, υγειονομικά και άλλα θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Ελιζέ.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν να προωθούν το ταμείο ανάκαμψης, προτείνοντας να δοθούν επιχορηγήσεις τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ για να επανέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.