Το Τόκιο ανησυχεί ιαπωνικές επιχειρήσεις στη Βρετανία

0
66

    Η Ιαπωνία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε σήμερα ο βασικός εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσίσε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το Τόκιο έχει παροτρύνει τις δύο πλευρές να αποφύγουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μια έκβαση που πιθανόν θα έπληττε τις ιαπωνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.

«Έχουμε ζητήσει από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στη λειτουργία των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο Σούγκα, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα επιδιώξει να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Ο Ιάπωνας υπουργός Ενίσχυσης της Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα δήλωσε επίσης σήμερα ότι το Τόκιο θα παρακολουθεί στενά την πορεία του Brexit καθώς οι σχέσεις με τη Βρετανία είναι σημαντικές.

Ο Νισιμούρα τόνισε το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία και που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επιχειρηματικού λόμπι της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ενώ επικρατεί ανακούφιση για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, η μελλοντική διαδικασία για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χρειάζεται αποσαφήνιση.

«Είμαστε ανακουφισμένοι προς το παρόν καθώς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών υποδηλώνει ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Χιροάκι Νακανίσι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιαπωνικών Επιχειρήσεων.