Τουρκία: Στο 13,8% μειώθηκε η ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας μειώθηκε οριακά στο 13,8% την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου από 14% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με σημερινά επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι οι θέσεις απασχόλησης παραμένουν δυσεύρετες παρά την έξοδο της οικονομίας της χώρας από την ύφεση.

Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο, μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που προκάλεσε η περυσινή κρίση του νομίσματος.

Η ανεργία παρουσίασε διακυμάνσεις αλλά κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, έχοντας φθάσει στο υψηλό επίπεδο του 14,7% στις αρχές του έτους.

Πρόσφατα στοιχεία υποδήλωναν μία αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της 3,8% ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Το ποσοστό ανεργίας την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου ήταν υψηλότερο από το 11,4% που ανήλθε στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με το τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων, το οποίο ανήλθε στο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 27,4% τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε στο 26,1% στο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας του μη αγροτικού τομέα μειώθηκε στο 16,4% το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου από 16,7% ένα μην πριν, ενώ το εποχιακά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,9% από 14,2%, αντίστοιχα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8455 λίρες ανά δολάριο, χαμηλότερα από τις 5,8120 λίρες στο κλείσιμο της Παρασκευής.