Βρετανία: Σε υψηλό επταμήνου κινείται η στερλίνα

Σε υψηλό επταμήνου ανήλθε σήμερα η στερλίνα καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που θα μπορούσε να άρει μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει επηρεάσει το νόμισμα.

Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην προοπτική η Βρετανία να αποφύγει την περίπτωση ενός ακόμα κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Πολλοί φαίνεται να θεωρούν ότι μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό το Συντηρητικό Κόμμα θα λειτουργήσει θετικά για τη στερλίνα σε σχέση με τις ανησυχίες για μια πιο αποφασιστική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις σταθερά δίνουν προβάδισμα στον κόμμα του Τζόνσον έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. Ενώ ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, το Εργατικό Κόμμα έχει πει ότι θα πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το μπλοκ.

Στις 11:30 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,5% στο 1,3063 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Έναντι του ευρώ, η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 84,855 πένες, επίσης σε υψηλό επταμήνου.