Υπέρ του νέου ασφαλιστικού το ΒΕΑ

Υπέρ της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τάσσονται οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) σε ανακοίνωση έπειτα από συνάντηση της διοίκησης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του ΒΕΑ τάχθηκαν υπέρ της προωθούμενης μεταρρύθμισης με τις επτά κλίμακες ελεύθερης επιλογής εισφορών και της αποσύνδεσής τους από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και το ύψος του κατώτατου μισθού.

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισαν το γεγονός ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και τη μεταβολή του καθεστώτος των εισφορών του κλάδου υγείας.

Με το νέο σύστημα, αναφέρει το ΒΕΑ, οι εισφορές υγείας ξεκινούν από 55 ευρώ και από την 2η κλίμακα εισφορών και μετά παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ το μήνα, με στόχο να υπάρξει κίνητρο επιλογής υψηλότερων εισφορών, για την εξασφάλιση υψηλότερων κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σε πρώτη φάση, ο ασφαλισμένος στο τέλος κάθε έτους, θα έχει τη δυνατότητα με βάση την εισφοροδοτική του ικανότητα, να επιλέγει, ελεύθερα, το επίπεδο των εισφορών του.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε, ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2020 και έως το 2023 κατά 5 μονάδες, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.

Η μείωση θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 κατά 0,9 μονάδες, μόνο για τους εργαζόμενους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο ο υπουργός δεσμεύτηκε για την αύξηση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ) αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, καθώς και για τη δημιουργία ενός ανταποδοτικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.