Αιγυπτιακή λίρα αξίζει πλέον της προσοχής κάθε είδους επενδυτών

Το νόμισμα της Αιγύπτου, ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις το 2019, ξεπέρασε ένα επίπεδο-ορόσημο, κατόπιν εισροών άνω των 1,5 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Η αιγυπτιακή λίρα ενισχύθηκε 0,9% στις 15,92 λίρες ανά δολάριο την Δευτέρα, ανεβάζοντας την αξία της πάνω από τις 16 λίρες ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2017. Οι τοπικές τράπεζες γνώρισαν εισροές αξίας 1,7 δισ. δολαρίων τις πέντε ημέρες έως τις 13 Ιανουαρίου, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωσή της.

Το νόμισμα, το οποίο αντιμετώπιζε έντονες διακυμάνσεις στα τέλη του 2016, εν μέσω συναλλαγματικής κρίσης, υπήρξε δημοφιλές μεταξύ των carry traders το περασμένο έτος. Αυτό που τους προσέλκυσε ήταν η απόδοση του σχεδόν 15% των τοπικών ομολόγων καθώς και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί ο Πρόεδρος Abdel-Fattah El-Sisi.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσης στο 12,25% από τον Αύγουστο. Πιθανότατα θα το μειώσει εκ νέου στο περίπου 11,5% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.