Αναλυτές: Ίσως το παγκόσμιο ράλι των μετοχών να τράβηξε αρκετά

0
48

To παγκόσμιο ράλι των μετοχών που συνεχίστηκε από τον Δεκέμβριο στο νέο έτος είναι πιθανό να κάνει παύση, σύμφωνα με έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό αναλυτών.

Οι αναλυτές επικαλούνται δείκτες που περιλαμβάνουν τις αποτιμήσεις και τις τοποθετήσεις σε futures και σε options για να αφήσουν να εννοηθεί ότι ίσως οι μετοχές έχουν "τεντωθεί" υπερβολικά.

Η εκτίμηση έρχεται μετά την άνοδο του δείκτη MSCI All-Country World Index κατά περίπου 1,4% από τις αρχές του 2020, αφού προηγουμένως είχε καταγράψει άνοδο 24% το προηγούμενο έτος -τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε προβληματισμένοι», έγραψε σε σημείωμά του τη Δευτέρα ο Andrew Lapthorne, παγκόσμιος επικεφαλής ποσοτικής έρευνας της Societe Generale.

«Οι αποτιμήσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο κοιτώντας μπροστά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο forward δείκτης "τιμές μετοχών/κέρδη" για τις αμερικανικές μετοχές που αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τον μέσο όρο της αγοράς έχουν φτάσει σε επίπεδα που έχουν εμφανιστεί μόνο για 8 μήνες σε διάστημα 10 ετών καταγραφής των στοιχείων.

Οι αναλυτές της Sundial Capital Research εντόπισαν άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι τις τελευταίες ημέρες: οι αγορές options προσανατολίζονται σημαντικά στα "calls" έναντι των "puts" στην αμερικανική αγορά αυτόν τον μήνα.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. είναι μεταξύ αυτών που επισημαίνουν την "δυνάμει ευαισθησία στο ενδεχόμενο αρνητικών σοκ", αν και σημειώνουν ότι η ευρύτερη εικόνα του οίκου παραμένει bullish για τις μετοχές.

Οι κερδοσκοπικές θέσεις στα futures των αμερικανικών μετοχών από τους διαχειριστές παγίων και τα μοχλευμένα funds «βρίσκονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν στις αρχές του 2018», έγραψαν επικαλούμενοι στοιχεία της CFTC.

Αλλά και το επενδυτικό κοινό ίσως επίσης αρχίζει να ανησυχεί.

Η τελευταία έρευνα Επενδυτικής Εμπιστοσύνης της Αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών έδειξε ότι η απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών για την κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς βραχυπρόθεσμα είναι σε υψηλό έξι εβδομάδων.