Ανήσυχοι οινοποιοί και παραγωγοί για νέο γύρο δασμών από τις ΗΠΑ

0
56

Έντονο προβληματισμό στο ενδεχόμενο νέου γύρου επιβολής δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση προς τους ευρωπαϊκούς οίνους εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΟ, «από την πρώτη στιγμή, ο Σύνδεσμος κινητοποιήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως τονίζει, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση «προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος στο θέμα αυτό».

Κατά τον Σύνδεσμο, μεταξύ των κινήσεων που έχουν γίνει είναι η «ενημέρωση του πρωθυπουργού, των υπουργείο Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Comité Vins (το ευρωπαϊκό όργανο των ιδιωτικών οινοποιείων) αλλά και επαφές με τον ελληνοαμερικανικό πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου».

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ΣΕΟ συμμετέχει ενεργά σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, αναπτύσσοντας τη νομική, πολιτική και εμπορική επιχειρηματολογία για τον κλάδο και προστίθεται:

«Είμαστε ενεργά παρόντες, μέσω του ευρωπαϊκού οργάνου μας, στις συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ».

Τέλος, ο ΣΕΟ εκφράζει την ελπίδα ότι «την τελευταία στιγμή θα αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην τόσο σημαντική και εμβληματική για το κρασί μας αμερικανική αγορά, παρακολουθούμε, δε, στενά τις εξελίξεις».