«Δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να σταθούν ανταγωνιστικά στο νέο περιβάλλον»

«Είχαμε πει ότι θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτή τη συζήτηση δεν την ανοίγουμε για να την ανοίξουμε, ούτε ντε και καλά πρέπει να κάνουμε έναν νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», τόνισε χθες το βράδυ από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

«Έχουμε πάρα πολλά μικρά ποσοστά συμμετοχής σαν χώρα μέσα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτό όμως έχει τεράστιες επιπτώσεις, κυρίως και πρώτα από όλα στο εισόδημα. Πως μπορεί ο αγρότης να διεκδικήσει εισόδημα αν δεν είναι οργανωμένος, αν δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική φωνή; Αν δεν είναι οργανωμένος μέσα σε σχήματα και μηχανισμούς που του επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο; Κατανοούμε την επιφύλαξη που έχουν πάρα πολλοί παραγωγοί, για ένα συνεταιριστικό κίνημα το οποίο έχει παθογένειες πολλές, τις οποίες τις σέρνει από το παρελθόν» ανέφερε.

Για αυτό, εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός, και με αυτό το νομοσχέδιο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά, δίνοντας μια σειρά από δυνατότητες και κυρίως τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να επιλέξουν, αν αυτοί το θέλουν, να ενισχύσουν τον συνεταιρισμό κεφαλαιακά προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει, σε πραγματικότητες οικονομικές που διαμορφώνονται σήμερα στον πρωτογενή τομέα, και που επιτρέπουν τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρικών σχημάτων που ουσιαστικά παίρνουν και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής. Για αυτό λοιπόν έχουμε φτιάξει μέσα σε αυτόν τον νόμο εργαλεία τέτοια τα οποία επιτρέπουν ακριβώς τους συνεταιρισμούς να σταθούν ανταγωνιστικά, μέσα στο καινούργιο περιβάλλον».