Εν αναμονή της εμπορικής συμφωνίας άνοιξε η Wall Street

0
51

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, διεκδικώντας φρέσκα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την υπογραφή της πρώτης φάσης της σινοαμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, εν μέσω ενός μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, o Dow Jones κερδίζει 63 μονάδες στις 29.006 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,17% ή 5,97 μονάδων. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,2% ή κατά 18 μονάδες στις 9.270 μονάδες.

Οι ελπίδες ότι η επίσημη τελετή σήμερα στην Ουάσινγκτον για την υπογραφή της μερικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας θα σηματοδοτήσει το τέλος των εμπορικών εντάσεων μετριάστηκαν μετά τα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να μειώσουν άμεσα τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να ελέγχει την πρόοδο που κάνει το Πεκίνο στην υλοποίηση της συμφωνίας για μια περίοδο τουλάχιστον 10 μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας και στη συνέχεια ενδεχομένως να μειώσει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές αξίας $360 δισ. από την Κίνα.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν μεγάλες διαφορές σε βασικά θέματα, όπως η προσπάθεια να επιβληθούν περιορισμοί στον κινεζικό κολοσσό Huawei Technologies λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας αναμένεται στις 18:30 ώρα Ελλάδος, στον Λευκό Οίκο, ωστόσο διατηρούνται οι αμφιβολίες για την ουσία της συμφωνίας και αν θα καταφέρει να οδηγήσει σε σοβαρή "ανακωχή" ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα περιλαμβάνει την απόκτηση από την Κίνα αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών, η αξία των οποίων θα φτάνει στα περίπου 200 δισ. δολάρια, εντός των επόμενων δύο ετών.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων ο τραπεζικός κολοσσός Goldman Sachs Group ανακοίνωσε πτώση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την  ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, η BlackRock Inc. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της σημείωσαν άλμα 40% το τελευταίο τρίμηνο στα 1,3 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  

Παράλληλα, η Bank of America ανακοίνωσε πτώση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ τα έσοδα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προβλέψεις.

Εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, η UnitedHealth Group ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, με τα έσοδα ωστόσο να χάνουν τις προβλέψεις.