Επαφές στην Ιαπωνία για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Συναντήσεις με εκπροσώπους δύο πιστωτικών ιαπωνικών ιδρυμάτων θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στο Τόκιο με αντικείμενο τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις του υφυπουργού θα γίνουν με επενδυτικές ιαπωνικές τράπεζες μία εκ των δύο είναι η Japan Bank of International Cooperation (JBIC κρατική επενδυτική τράπεζα που δραστηριοποιείται επενδυτικά σε όλο τον κόσμο).

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του, την Παρασκευή, στην εκδήλωση για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, λέγοντας ότι αναμένει σύντομα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να παρουσιάσει το αναλυτικό master plan με στόχο όπως είπε «να γίνει μία προσπάθεια συμμαζέματος δράσεων που υλοποιούνται ασυντόνιστα εδώ και εκεί». Στόχος της Κυβέρνησης είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αποτελέσει το κεντρικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής, ενώ σχεδιάζονται διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έναν ενιαίο φορέα σχεδιασμού και συντονισμού προγραμμάτων επιχειρηματικότητας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα είναι σε θέση να οργανώσει την προσφορά σε ελληνικές επιχειρήσεις μίας ευρείας γκάμας προϊόντων για όλες τις φάσεις της λειτουργίας και της ανάπτυξης. Από κεφάλαια σποράς ή capital μέχρι τη στήριξη της καινοτομίας, την ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού μέσω εργαλείων όπως η εγγυοδοσία, αλλά και διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια».

Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ.