Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω κοροναϊού

0
40

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνέχισαν και σήμερα να μειώνονται, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κινεζικού κοροναϊού.

Οι επενδυτές ακύρωναν τις πιο ριψοκίνδυνες θέσεις που είχαν και αγόραζαν ομόλογα, καθώς οι νεκροί από την έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκαν στους 109 και ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 10 χώρες.

Ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί, με τους δείκτες της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 1,5 μήνα.

Στη διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,402% που είναι χαμηλό τριμήνου.

Οι αποδόσεις στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν αντίστοιχα, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν ελαφρά περισσότερο σε λίγο πάνω από το 1% που είναι επίσης χαμηλό τριμήνου.

Εκτός από την εξάπλωση του κοροναϊού, οι χρηματιστές θα παρακολουθήσουν επίσης τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που ξεκινά σήμερα. Η αγορά εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ του 1,5% και του 1,75%.

Η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, η οποία μετράται από τη διαφορά στις αποδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων και των 10ετών ομολόγων, αντεστράφη σήμερα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο και μειώθηκε στις -0,015 της μονάδας βάσης.

Μία αντεστραμμένη καμπύλη, με τις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας να είναι χαμηλότερες από αυτές των τίτλων μικρότερης διάρκειας, αποτελούσε έναν αρκετά αξιόπιστο πρόδρομο δείκτη οικονομικών υφέσεων στις ΗΠΑ στο παρελθόν.