Γερμανία: Σε επίπεδο – ρεκόρ αυξήθηκε η απασχόληση το 2019

0
58

Η απασχόληση στη Γερμανία αυξήθηκε σε επίπεδο – ρεκόρ το 2019, καθώς η υψηλότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η μεγαλύτερη μετανάστευση ξένων εργαζομένων υπερκάλυψε τη δημογραφική μεταβολή, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 402.000 ή 0,9% στα 45,3 εκατομμύρια, παρά την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη πέρυσι, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. «Αυτό σημαίνει ότι η αδιάκοπη αύξηση των επιπέδων απασχόλησης κατά τα τελευταία 14 έτη συνεχίζεται, αν και με χαμηλότερη δυναμική», πρόσθεσε. Το 2018, ο αριθμός των απασχολούμενων είχε αυξηθεί 1,2%. Η έκρηξη στην αγορά εργασίας βοηθά, επίσης, τους εργαζόμενους να έχουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης με βελτιωμένη κοινωνική ασφάλιση και υψηλότερες αποδοχές. «Ο αριθμός των εργαζομένων που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκε ξανά, ενώ συνέχισε να μειώνεται ο συνολικός αριθμός των οριακά απασχολούμενων (όπως αυτών που αμείβονται με χαμηλά ποσά ή σε βραχυπρόθεσμη βάση».

Τα στοιχεία αυτά είναι θετικά για τις δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες καθοδηγούν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και παρέχουν ένα μαξιλάρι ασφάλειας έναντι των προβλημάτων που προκύπτουν από το εμπόριο και από την εξασθένηση της βιομηχανίας. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε πιθανόν με ρυθμό 0,5% το 2019 έναντι 1,5% το 2018. Τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ θα ανακοινωθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία στις 15 Ιανουαρίου. Για το 2020, η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1%.

Πηγή: ΑΠΕ