Γερμανία: Το SPD θέτει θέμα υψηλότερου κατώτατου μισθού και ενίσχυσης συλλογικών συμβάσεων

0
33

Η νέα ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θέλει να προωθήσει τη νομοθέτηση υψηλότερου ελάχιστου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη μεθαυριανή πρώτη συνάντηση εργασίας με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) κυβερνητικούς εταίρους στην «Επιτροπή Συνασπισμού», στην οποία θα μετάσχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων με την Χριστιανοδημοκράτη (CDU) καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Πιστεύουμε ότι ο ελάχιστος μισθός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν, μετά από τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συνέδριο του κόμματός της τον Δεκέμβριο, το SPD είχε αποφασιστεί να ζητήσει την αύξηση του χαμηλότερου ορίου μισθού σε δώδεκα ευρώ την ώρα «σε βάθος χρόνου». Ο ελάχιστος μισθός είναι σήμερα 9,35 ευρώ ανά ώρα. Το SPD επιθυμεί επίσης να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, προκειμένου να κηρύσσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενός κλάδου σε γενικά δεσμευτικές.

Επίσης, κατά τον συμπρόεδρο του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς απαιτείται ένα επιπρόσθετο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 450 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρα από αυτό που περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς της Ομοσπονδίας, των κρατιδίων και των δήμων και κοινοτήτων: «Τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση για την μετατροπή των πλεονασμάτων σε επενδύσεις. Αυτό θεωρείται στο SPD ως ο διάδρομος απογείωσης για ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος, υπονοώντας ότι και ο Όλαφ Σόλτς είχε ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2019 για περισσότερες επενδύσεις.

«Σημαντικό σημείο θα ήταν», σύμφωνα με τον Βάλτερ – Μπόργιανς, «και η ανακούφιση από τα υψηλά χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρότεινε ο Σολτς, ώστε να έχουν και πάλι περιθώρια για επενδύσεις».

Ο Βάλτερ Μπόργιανς υπερασπίστηκε επίσης την πρωτοβουλία του Σολτς για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος στην πραγματικότητα ισοδυναμεί μόνο με φόρο μετοχών. «Οι εκπρόσωποι του SPD στην κυβέρνηση, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα συμφωνούν ότι ένας χρηματιστηριακός φόρος πρέπει στο τέλος να περιλαμβάνει περισσότερα», όπως δήλωσε και παρέπεμψε σε συναλλαγές υψηλής συχνότητας και παράγωγα. «Είμαστε σύμφωνοι, όμως, πως δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί αν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα».

Ο Όλαφ Σολτς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την φορολόγηση των χρηματιστηρίων για τη χρηματοδότηση της αμφιλεγόμενης (στη Γερμανία) βασικής σύνταξης. Μέχρι τώρα δεν είναι εντούτοις σαφές αν βρίσκει αρκετούς συναδέλφους σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να συμφωνούν μαζί του.