Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η ανακωχή στο εμπόριο δεν είναι το ίδιο με την ειρήνη

0
59

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ήμερα ότι η συμφωνία πρώτης φάσης της Κίνας με τις ΗΠΑ «αν και σίγουρα είναι ένα καλό νέο, δεν επιλύει όλα τα δύσκολα προβλήματα μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών και σίγουρα δεν βάζει ένα οριστικό τέλος στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το εμπόριο».

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία το 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο 700 δισ. δολ.

Από αυτό, μόλις το ένα τρίτο είναι οι δασμοί και το υπόλοιπο αποτελείται από τις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μην επενδύσουν, πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα μειώθηκε κάπως [μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας] αλλά δεν έχει απαλειφθεί εντελώς, η ανακωχή στο εμπόριο δεν είναι το ίδιο με την ειρήνη», δήλωσε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα συρρικνωθεί κάπως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει, επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία.