Η Αργεντινή ζητά τη συγκατάθεση των ομολογιούχων για να καθυστερήσει αποπληρωμή χρέους

0
46

Τη δυνατότητα να καθυστερήσει αυτόν τον μήνα την πληρωμή αρχικού κεφαλαίου για ομόλογα που ωριμάζουν το 2021 ζήτησε από τους ομολογιούχους του το Μπουένος Άιρες, καθώς προσπαθεί να ελαφρύνει το φορτίο του χρέους και ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές υπό τη νέα κυβέρνηση του Alberto Fernandez.

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της Αργεντινής είπε ότι έως τις 22 Ιανουαρίου τουλάχιστον το 75% των ομολογιούχων θα πρέπει να αποδεχτούν την πρόταση ούτως ώστε να μεταφερθεί η προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου αποπληρωμή και να οριστεί ως νέα προθεσμία η 1η Μαΐου ούτως ώστε να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας χρέους.

Η τοπική κυβέρνηση οφείλει να αποπληρώσει αρχικό κεφάλαιο αξίας 250 εκατ. δολαρίων για τους τίτλους του 2021 αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η αβεβαιότητα για το εάν η περιφέρεια θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της θορύβησε τους ομολογιούχους το τελευταίο διάστημα, με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 69 σεντς στο δολάριο.

Μόνο την Δευτέρα, τα ομόλογα υποχώρησαν 9 σεντς όταν ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα διοχετεύσει ρευστότητα στην περιφέρεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Fernandez την Δευτέρα.

Η αποπληρωμή χρέους του Μπουένος Άιρες είναι ένα πρώτο τεστ για να διαπιστωθεί πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τα χρέη που λήγουν.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει προτάσεις από πιστωτές και συμβούλους για το πώς να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο και θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη συμφωνία-ρεκόρ των 56 δισ. δολαρίων που συνήψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με στοιχεία για τα CDS που συλλέγει η CMA, η πιθανότητα η κυβέρνηση της Αργεντινής να αθετήσει υποχρέωση αποπληρωμής χρέους τους επόμενους 12 μήνες είναι 74%.