Η εμφιάλωση τσίπουρου “ασπίδα” στη νοθεία

0
48

Πρόσκληση στους παραδοσιακούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, τους λεγόμενους διήμερους, για να τυποποιήσουν το προϊόν που παράγουν και διαθέτουν ως χύμα σήμερα έκανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης με αφορμή κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι παραγωγοί χύμα τσίπουρου στη Θεσσαλία για τις 20/1 στα Φάρσαλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει το παραδοσιακό αυτό προϊόν αλλά και τους καταναλωτές.

«Εκπλήσσομαι που σήμερα αντιδρούν καθώς είναι νόμος προηγούμενης κυβέρνησης που είναι στη σωστή κατεύθυνση και οφείλομε ως συντεταγμένη πολιτεία να εφαρμόζουμε» ανέφερε και προσέθεσε:

Ο οργανωμένος και καθετοποιημένος παραγωγός θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα ασφάλειας προκειμένου, όταν το προϊόν του καταλήξει στον καταναλωτή, αυτός να ξέρει τι καταναλώνει, αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός να έχει την υπεραξία του προϊόντος που παράγει», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

Ο ίδιος συνέχισε: «Εμείς θα εφαρμόσουμε μια νομοθεσία προς σωστή κατεύθυνση, που προστατεύει το επώνυμο ελληνικό προϊόν. Δώσαμε μια μάχη και επιτύχαμε μια νίκη στην ΕΕ για να κατοχυρωθεί η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Να στηρίξουμε αυτήν την υπεραξία», είπε ο γενικός γραμματέας και τόνισε ότι όσοι παράγουν ποσότητες χύμα τσίπουρου θα πρέπει να περάσουν σε μια φάση εκσυγχρονισμού, όπου το προϊόν που παράγουν θα έχει όλες εκείνες τις αναγκαίες ενδείξεις που καθορίζει η νομοθεσία.»

Μάλιστα αναφέρθηκε σε συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το «θόρυβο» που γίνεται μετά τις εξαγγελίες ελέγχων που έκανε χτες η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. «Από τις 51.000 άδειες που δόθηκαν για μικρής απόσταξης παραγωγή το 93% ήταν για ιδία χρήση και κατανάλωση. Όντως περίπου 2000 άδειες ήταν για ποσότητες πάνω από 1000 λίτρα. Κι αυτοί οι παραγωγοί θα πρέπει να προστατεύσουν το επώνυμο τσίπουρο και τσικουδιά», είπε και πρόσθεσε: .»Ή θα προστατεύουμε στη χώρα το κάθε εμπορικό σήμα, το branding της χώρας ή καθένας θα παίρνει μια άδεια με πρόσχημα την ιδία κατανάλωση και θα διοχετεύει ό,τι θέλει στην αγορά.»

Μάλιστα προέτρεψε όσους παραγωγούς χύμα θέλουν να περάσουν στην παραγωγή επώνυμου τσίπουρου να αναζητήσουν στήριξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.