Η “ήπια απάντηση του Ιράν” ωθεί ανοδικά τη Wall Street

0
41

Με ήπια ανοδικές τάσεις κινούνται την Τετάρτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές "συνέρχονται" με αργούς ρυθμούς από το σοκ της "απάντησης" του Ιράν στην εκτέλεση Σολεϊμανί, με βομβαρδισμό αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ με βαλλιστικούς πυραύλους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 28,65 μονάδες ή 0,10%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 10,62 μονάδες ή 0,32%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 33,84 μονάδων ή 0,37%.

Θετική ώθηση, όσον αφορά τα μακροοοικονομικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, δίνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Automatic Data Processing, τα οποία έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 202.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 157.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το κλίμα στην αγορά το βράδυ της Τετάρτης είχε στοιχεία πανικού, όταν ανακοινώθηκε το ιρανικό πλήγμα στη βάση Al Asad, στο δυτικό Ιράκ. Οι επενδυτές προετοιμάζονταν για ευρύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν, δεδομένης και της σημασίας της εκτέλεσης του Ιρανού υποστρατήγου Σολεϊμανί.

Το αργό τύπου WTI βρέθηκε να ενισχύεται κατά 4% στη διάρκεια της νύχτας, όμως η άνοδός του ατόνησε στη συνέχεια, μόλις στο 0,4%.

Η μετοχή της Boeing, εξάλλου, υποχωρεί κατά 1,3%, μετά την συντριβή ενός αεροσκάφους 737 της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines πρωινές ώρες στο Ιράν λίγο μετά την απογείωση του, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 176 επιβαινόντων σε αυτό.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό.

Των κερδών ηγούνται οι μετοχές των American Express, Travelers Cos. και Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Wallgreens Boots Alliance, Boeing και Exxon Mobil.