Ισχυρά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Νέο ρεκόρ ο Stoxx Europe 600

0
54

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει από τα μέσα της εβδομάδας η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας και μετά τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα έδειξαν τον αντίκτυπο της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μετά την υπογραφή της "πρώτης φάσης" της συμφωνίας με τις ΗΠΑ την προηγούμενη Τετάρτη.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,1% το 2019, εμφανίζοντας τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών. Τα στοιχεία ήταν πάντως ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών που είχαν προειδοποιήσει ότι η οικονομία θα επιβραδύνει εν μέσω των εμπορικών πυρών με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ανέκαμψε στο τέλος του 2019, εμφανίζοντας άνοδο 6,9% τον Δεκέμβριο που αποτελεί υψηλό εννέα μηνών.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 1% κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό στις 424,56 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 1,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει κερδίσει έδαφος στις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,7% και έκλεισε στις 13.526,13 μονάδες, καταγράφοντας συνολικά κέρδη 0,3% στην εβδομάδα.

Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε άνοδο 1% στις  6.100,72 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 1,05%. Τέλος, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,85% στις 7.674,56 μονάδες, κλείνοντας την εβδομάδα με συνολικά κέρδη 1,1%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 1,3% τον Δεκέμβριο από 1,0% τον προηγούμενο μήνα.