Ισχυρό sell-off στα ιταλικά ομόλογα

0
55

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών έχει γυρίσει έντονα στα αρνητικά μετά και το ισχυρό sell-off που χτυπά σήμερα τους ιταλικούς τίτλους, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα.

Αντίθετα με το 2018, τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποκτήσει "αυτονομία" έναντι των ιταλικών και έχουν πάψει να είναι ευάλωτα έναντι των εξελίξεων στη χώρα, καθώς σύμφωνα και με τους αναλυτές, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα ισχυρές προοπτικές και το 2020, μετά το εντυπωσιακό 2019.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξάνονται κατά 5-8 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη σήμερα, καθώς σύμφωνα με αναφορές ο Ντι Μάιο θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κινήματος των 5 αστέρων.

Ο Ντι Μάιο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, αναμένεται να συναντηθεί με άλλους υπουργούς που ανήκουν στο κίνημα αργότερα σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την παραίτησή του σε συνάντηση με τα κόμματα το απόγευμα, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο.

Έτσι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,423% με άνοδο άνω του 4% από χθες και αρκετά υψηλότερα από την απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού τίτλου η οποία διαμορφώνεται στο 1,38% και κινείται πτωτικά.

Ακόμα πιο έντονη είναι η άνοδος στην απόδοση των 5ετών ιταλικών τίτλων η οποία διαμορφώνεται στο 0,631% (αύξηση άνω του 6% από χθες) τη στιγμή που το ελληνικό 5ετές κινείται στο 0,474% με πτώση κοντά στο 7%.

Εκρηκτική ωστόσο είναι η άνοδος των αποδόσεων στους βραχυπρόθεσμους ιταλικούς τίτλους, με την απόδοση στο 2ετές να εκτοξεύεται κατά… 356% (!) σήμερα και στο 0,037%, αντανακλώντας τους κινδύνους που βλέπει η αγορά γύρω από την Ιταλία (για μία ακόμη φορά) λόγω του ασταθούς πολιτικού τοπίου.

Υπενθυμίζεται πως η Κυριακή 26 Ιανουαρίου αποτελεί άλλη μία σημαντική ημέρα για τις προοπτικές της Ιταλίας καθώς διεξάγονται περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια-Ρομάνα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η Λέγκα του Σαλβίνι κερδίσει την περιφέρεια, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να πέσει και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα επωφελείται πλήρως καθώς όπως έχει αποδείξει και η αγορά, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πλέον μία επένδυση χωρίς ρίσκο.

Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι υγιείς, υπάρχει θετική προοπτική των αξιολογήσεων των οίκων, οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2042 είναι περιορισμένες, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και υπάρχει η πιθανότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE το επόμενο έτος.

Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ενώ σημαντικός καταλυτής αναμένεται να αποδειχθεί για την αγορά και η επικείμενη άρση του ορίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά.