Και ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Γκ. Μπλιούμελ απορρίπτει την κατάργηση του ενός και των δύο λεπτών

0
35

Την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάργηση των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ, απορρίπτει σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, καταγγέλλοντας συγχρόνως πως με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται και μία υφέρπουσα τάση κατάργησης των μετρητών.

Σημειώνοντας πως η Βιέννη θα εξετάσει βέβαια τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ίδιος τονίζει ότι κατά βάση η Αυστρία τάσσεται υπέρ της διατήρησης των υπαρχόντων μέσων πληρωμών και σε κάθε περίπτωση αντιτίθεται σε μία υφέρπουσα κατάργηση των μετρητών.

Επιπλέον, στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί για αυξήσεις τιμών μέσω μειονεκτικής στρογγυλοποίησης των ποσών, που, κατά την άποψή του, δεν επιτρέπεται να υπάρξει.

Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόσυρση των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών, αναζωπύρωσε στην Αυστρία τη γενικότερη συζήτηση ως προς μία μελλοντική κατάργηση των "μετρητών", την οποία απορρίπτουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες της.

Όπως είχε διαπιστωθεί σε πρόσφατη δημοσκόπηση διεθνούς τραπεζικού ομίλου που διεξήχθη σε 13 χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αυστραλία, τα "μετρητά" εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα προσφιλή στους Αυστριακούς πολίτες για τις συναλλαγές τους,

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αυστρία μόλις ο ένας στους δέκα κατοίκους θα ήθελε να παραιτηθεί μελλοντικά από τη χρησιμοποίηση μετρητών, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι ένας στους πέντε, με τη μικρότερη προτίμηση στα μετρητά να καταγράφεται στην Τουρκία, όπου σχεδόν ο ένας στους δύο κατοίκους φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει τον τρόπο πληρωμής με μετρητά.

Επίσης, πρόσφατη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνώς γνωστού "Νομισματοκοπείου Αυστρίας", κατέγραφε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών τους, σε ποσοστό 80%, οι Αυστριακοί εξακολουθούνκαι θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον, να χρησιμοποιούν μετρητά.

Μάλιστα, αυτό ισχύει και για τις νεαρές ηλικίες, όπου το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους, κυμαίνεται επίσης μεταξύ 70% και 80%, τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο γενικός διευθυντής του "Νομισματοκοπείου Αυστρίας" Γκέρχαρντ Στάρζιχ.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Στέλτσερ, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας –στην πρωτεύουσα του οποίου, Λιντς, έγινε η παρουσίαση της έρευνας– τόνισε τη σημασία των μετρητών, κυρίως σε συνάρτηση με τη σωστή εμπειρία των παιδιών στη διαχείριση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι αναγκαίο, καθώς στην Αυστρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των χρεωμένων νοικοκυριών, ειδικότερα νεαρότερων ηλικιών, και αυτός είναι ο λόγος της ενημερωτικής εκστρατείας-πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει η ομόσπονδη κυβέρνηση της Άνω Αυστρίας στα σχολεία του ομόσπονδου κρατιδίου, σε συνεργασία με το "Νομισματοκοπείο Αυστρίας".

Όπως επισήμανε ο κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας, η αναγκαιότητα είναι μεγάλη, γιατί χρήματα που κανείς δεν τα έχει και τα δανείζεται (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, κ.ά.) ποτέ δεν είναι δικά του χρήματα –ακόμη και σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων– και για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τις νεαρές ηλικίες και προς τούτο μεγάλη είναι η σημασία της χρησιμοποίησης μετρητών στις συναλλαγές.

Ήδη, στην πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα πριν από τέσσερα χρόνια για αυτό το θέμα, οι Αυστριακοί στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 69%, δήλωναν σαφώς πως και στο μέλλον θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά για τις συναλλαγές τους.