Κίνα: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο η ισοτιμία του γιουάν

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό οκτώ μηνών, ενώ το κινέζικο γιουάν σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακάλεσε την απόφαση του Αυγούστου, με την οποία το χαρακτήριζε χειραγωγούμενο νόμισμα.

Η ανάκληση της απόφασης αυτής έγινε καθώς ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι έφθανε στην Ουάσιγκτον για την υπογραφή αύριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας που έχει στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι, αν και ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της δεν είχε πραγματικές συνέπειες για το Πεκίνο, η άρση του αποτελεί μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης για τους Κινέζους αξιωματούχους.

Το δολάριο ενισχύθηκε έως 0,3% στα 110,22 γεν, που είναι η υψηλότερη ισοτιμία από τα τέλη Μαΐου. Στις συναλλαγές στην Κίνα, το κινεζικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 6,8731 γιουάν ανά δολάριο.

Στις συναλλαγές εκτός Κίνας, το γιουάν ενισχύθηκε, επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο έξι μηνών, στα 6,8662 ανά δολάριο, πριν υποχωρήσει.

Εκτός από τις ελπίδες για χαλάρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, τα εύρωστα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας συνέβαλαν στην ενίσχυση της αισιοδοξίας για την κινεζική οικονομία και το γιουάν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,6% και οι εισαγωγές έκαναν άλμα 16,3% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες.

Στη Βρετανία, η στερλίνα εξασθένησε περαιτέρω σήμερα, υποχωρώντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ, στις 85,95 πένες.

Το βρετανικό νόμισμα είναι γενικά υπό πίεση, με τους χρηματιστές να εστιάζουν στην αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά την αναμενόμενη αποχώρησή της στις 31 Ιανουαρίου.

Η μεταβατική περίοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Η στερλίνα πιέζεται, επίσης, αυτή την εβδομάδα από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα μίας μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το ευρώ βρήκε ήπια στήριξη από το κλίμα ανάληψης κινδύνου και διαπραγματευόταν στα 1,11385 δολάρια.