Κινέζος αντιπρόεδρος: Η εμπορική συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ δεν βλάπτει τα συμφέροντα άλλων χωρών

Η εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν η Κίνα με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την αγορά αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο, δεν βλάπτει τα συμφέροντα άλλων χωρών, διαβεβαίωσε  από το Νταβός ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Ζενγκ.

Η «Φάση 1» της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί μια «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

«Είναι καλή για την Κίνα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο», επέμεινε ο Χαν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα.

Με βάση αυτήν τη συμφωνία, η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα, αξίας 200 δισεκ. δολαρίων για τα επόμενα δύο χρόνια. Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία, φοβούνται ότι λόγω αυτού, θα μειωθούν οι κινεζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ενώπιον της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, ο Χαν Ζενγκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον προϊόντα από τις ΗΠΑ βάσει των συνθηκών της αγοράς και των εμπορικών αρχών – κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές αυτές δεν θα πλήξουν τα συμφέροντα άλλων εμπορικών εταίρων», είπε.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται επίσης στο Νταβός, επανέλαβε το πρωί την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική», ο Χαν Ζενγκ από την πλευρά του υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο, όπως είχε κάνει και το 2017 ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Οι μονομερείς πρακτικές προστατευτισμού δεν οδηγούν πουθενά, απλώς αποδυναμώνουν τα θεμέλια της παγκόσμιας ανάπτυξης και του εμπορίου και τελικά πλήττουν τα συμφέροντα όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος τέλος στην κλιματική αλλαγή, ο Χαν Ζενγκ είπε ότι η Κίνα «θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στην πολυμερή διαδικασία» για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εφαρμόζοντας στο σύνολό της τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία έχουν ήδη αποχωρήσει οι ΗΠΑ.