Με μικρή πτώση άνοιξε η Wall

0
41

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, με την αμερικανική αγορά να ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς τάσεις, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων του κοροναϊού, καθώς και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει ο ιός στην κινεζική οικονομία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 52,68 μονάδες ή 0,18%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 12,37 μονάδες ή 0,17% και τον τεχνολογικό Nasdaq να υφίσταται απώλειες 10,42 μονάδων ή 0,11%.

Οι ανησυχίες μάλιστα φαίνεται να επισκιάζουν τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και τα θετικά μεγέθη που ανακοίνωσαν η Microsoft και η Tesla αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Το μέτωπο του κοροναϊού συνεχίζει να "οδηγεί" τις εξελίξεις στην αγορά, καθώς οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ τα θύματα ανέρχονται τουλάχιστον σε 170.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην επικείμενη συνεδρίαση σήμερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να αποφασίσει εάν θα πρέπει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι μετοχές των αεροπορικών American Airlines, Delta και United σημειώνουν πτώση άνω του 0,5%, με τις μετοχές των εταιρειών καζίνο Las Vegas Sands και Wynn Resorts να υποχωρούν κατά 0,5% and 1%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της ταξιδιωτικής Expedia και της Carnival υποχωρούν εξάλλου κατά 1,7% και 5,4%, αντίστοιχα.

"Η διασπορά του ιού της Ουχάν δεν επιταχύνεται, ωστόσο οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα μελλοντικά κέρδη και την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, στον βαθμό που εταιρείες εφαρμόζουν διακοπές στη λειτουργία και στην παραγωγή τους προκειμένου να αποφύγουν την εξάπλωσή του", ανέφερε ο Tom Essaye, ιδρυτής της The Sevens Report.

Αρνητικά επιδρά στην κίνηση των δεικτών η μεγάλη πτώση, άνω του 7%, που σημειώνει η μετοχή της Facebook, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων που δείχνουν μεγάλη αύξηση δαπανών και χαμηλά επίπεδα περιθωρίων κέρδους.

Αντίθετα, η μετοχή της Tesla, η οποία ανακοίνωσε κερδοφορία για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, σημειώνει "άλμα" της τάξης του 8,3%.

Περίπου 200 εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, με το 70% αυτών να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά τα μεγέθη, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Microsoft, Coca Cola και American Express, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Pfizer και Verizon.

Στα μάκρο της ημέρας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2019 με τον ασθενέστερο ρυθμό από το 2016.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του 2019 στο 2,3%. Η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο ήταν επίσης 2,1%.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, μετά από άνοδο 3,2% το γ' τρίμηνο και 4,6% το β' τρίμηνο. Τέλος, οι πάγιες επενδύσεις υποχώρησαν 1,5%, ενώ οι δαπάνες του κυβερνητικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,7% το δ΄ τρίμηνο.