Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ εξετάζει λύση μίας χαλαρής σύνδεσης

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τις εναπομείνασες 27 χώρες της ΕΕ πως μία συμφωνία, όπως αυτή που διέπει τη σχέση της με την Ουκρανία, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μία νέα σχέση της Ένωσης με τη Βρετανία.

Ο Μπαρνιέ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των 27 κρατών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων συνομιλιών για μία νέα συμφωνία Λονδίνου –ΕΕ, οι οποίες θα δρομολογηθούν αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την Ένωση την ερχόμενη Παρασκευή.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση δήλωσαν στο Reuters πως ο Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η ΕΕ δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις βασικές αρχές της και πως είναι διαθέσιμη για τη διεξαγωγή διαπραγματευτικών γύρων με τη Βρετανία κάθε τρεις εβδομάδες για πάνω από δέκα παράλληλα θέματα.

Ο Μπαρνιέ επεσήμανε πως η αλιεία και διάφοροι εμπορικοί τομείς είναι κάποια από τα θέματα, που ενδέχεται να προξενήσουν μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις, εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε κάποια συναίνεση για μία νέα συμφωνία έως τα τέλη του 2020, όταν θα περαιωθεί και η μεταβατική περίοδος για την μετα-Brexit κατάσταση.

Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε επίσης πως η ΕΕ θα αξιολογήσει την παραχθείσα πρόοδο τον Ιούλιο.

Για τις οικονομικές σχέσεις, η ΕΕ επιδιώκει να εστιάσει σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, μία συμφωνία για την αλιεία και στο επίπεδο των εγγυήσεων για δίκαιο παιχνίδι στον ανταγωνισμό. Ο δεύτερος κύκλος των συνομιλιών θα περιλαμβάνει την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Όσον αφορά τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, ο Μπαρνιέ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει μία κύρια συμφωνία και απέρριψε μία λύση στα πρότυπα της Ελβετίας, με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει έναν κυκεώνα από ξεχωριστά σύμφωνα.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε πως η ομάδα του θα επιδιώξει να εφαρμόσει στη Βρετανία τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για βοήθεια στα κράτη ακόμη και μετά το Brexit και πως μία πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας ‘διαζυγίου’ θα είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ενόψει των εκκρεμών διαπραγματεύσεων για τη νέα μορφή των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο.