Οι γερμανοί βιομήχανοι ανησυχούν και για την μετά Brexit εποχή

«Η μεταβατική φάση από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι πολύ μικρή. Ο χρόνος δεν θα επαρκέσει για να γίνει η διαπράγματευση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική εμπορική συμφωνία.

Ο κίνδυνος μια σκληρής ρήξης, δηλαδή μιας άτακτης αποχώρησης των Βρετανών από την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, δεν έχει εξαλειφθεί.

Οι επιχειρήσεις πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν γι 'αυτό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BDI Γιόακιμ Λανγκ σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Λανγκ είπε επίσης ότι «στον Καναδά πήρε επτά χρόνια για να επιτύχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία είναι πολύ βαθύτερες. Επειδή στο τέλος τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών θα πρέπει να κυρώσουν το αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα έχουν μείνει μόνο έξι μήνες για τις διαπραγματεύσεις.

Η μεταβατική φάση μας σώζει προσωρινά, αλλά το πραγματικό πρόβλημα αναβάλλεται μόνο. Οι επιπτώσεις θα είναι πιθανότατα ιδιαίτερα αισθητές στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη μηχανουργία, τον κλάδο ηλεκτρονικής, της φαρμακευτικής, χημικής και αεροναυτικής βιομηχανίας. Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γερμανία θα επηρεασθούν, μια στις πέντε κινδυνεύει», όπως τόνισε.

«Έως το τέλος του έτους είναι δυνατή το πολύ μια βασική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και μια τέτοια συμφωνία θα αφήσει πιθανόν εκτός όλες τις ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, επομένως οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα πρέπει να κάνουν άλλες ιδιαίτερες συμφωνίες. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος το ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείει κατηγορηματικά την παράταση της μεταβατικής περιόδου» κατέληξε.

 

Πηγή: de.reuters