Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έριξαν τις ευρωαγορές

0
54

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάνοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους, καθώς οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, ως αντίποινα για τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, επιβεβαίωσαν τους φόβους των επενδυτών ότι η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχει αποκλιμακωθεί.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή μάλιστα υπονόμευσε την αισιοδοξία από το εμπορικό μέτωπο που δημιούργησε η ανακοίνωση της Κίνας ότι ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει την "πρώτη φάση” της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 0,12% χαμηλότερα, στις 419,14 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ με απώλειες 0,16% τερμάτισε και ο Euro Stoxx 50, στις 3.789,65 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06%, στις 13.486,53 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,09% στις 6.037,11 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 τερμάτισε στις 7.586,88 μονάδες, με πτώση 0,15%.

Στην ευρωπεριφέρεια, με ήπιες απώλειες 0,07% στις 9.575 μονάδες έκλεισε ο ισπανικός IBEX 35, ενώ αντίθετα, οριακά υψηλότερα τερμάτισε ο ιταλικός FTSE MIB, που έκλεισε στις 24.021,40 μονάδες, με +0,02%.

Στα μάκρο της ημέρας, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Νοέμβριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,1% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Τα στοιχεία ακολουθούν τα ενθαρρυντικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες για την πορεία της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τα οποία έδειξαν άνοδο 1,1% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Ryanair κατέγραψε άλμα 5,62%, μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το 2020, ενώ με κέρδη 4,21% έκλεισε και ο τίτλος της επίσης αεροπορικής Easyjet.

Άνοδο 6,4% σημείωσε επίσης ο τίτλος της RWE, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η γερμανική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα μπορούσε να λάβει έως 2 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την προωθούμενη από την κυβέρνηση παύση λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.