Όλο και περισσότεροι γερμανοί συνταξιούχοι κινδυνεύουν από… φτώχεια

0
52

Ο αριθμός των συνταξιούχων που θεωρείται ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί αλλά επικαλείται το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ARD) της χώρας, ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε το 2017 κατά  215.000 και ανερχόταν συνολικά σε 3,2 εκατομμύρια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2018 και το 2019 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ενώ το 2010 το ποσοστό των συνταξιούχων οι οποίοι απειλούνταν από τη φτώχεια ανέρχονταν στο 14%, το 2017 αυξήθηκε σε 18,7%. Αυτό σημαίνει ότι καμία από τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια δεν απειλείται περισσότερο από τους συνταξιούχους.

Συνολικά, το ποσοστό των φτωχοποιημένων συνταξιούχων από το 2010 ανέρχεται σε 33% ή σε απόλυτους αριθμούς σε 803.000 πολίτες. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, θεωρείται ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια εκείνοι που έχουν εισόδημα μέχρι 13.628 ευρώ ετησίως.

Αυτή η εξέλιξη θα ενταθεί κατά τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες τα επόμενα χρόνια.

«Η φτώχεια στα γηρατειά θα αυξηθεί πάρα πολύ τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, επειδή έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται με χαμηλούς μισθούς ή απασχολούνται μερικώς ή διακόπτεται η απασχόλησή τους», τόνισε στο ARD ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μάρτσελ Φράτσερ (Marcel Fratzscher).

Προκειμένου να αποφευχθεί η φτώχεια γήρατος  απαιτείται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο το οποίο διευθύνει, ωριαία αμοιβή τουλάχιστον δώδεκα ευρώ. Στη Γερμανία η ελάχιστη αμοιβή την ώρα -από τις αρχές του έτους- είναι 9,35 ευρώ.